Contracepția reprezintă un subiect ce vizează cu precădere populația tânără și foarte tânără, care nu este întotdeauna pe deplin conștientă de riscurile pe care le implica o conduită sexuală incorectă. De aceea, este deosebit de important ca tinerii să cunoască utilitatea folosirii prezervativului, sau a altor mijloace contraceptive.
Metode și tipuri de contracepție
● Prezervativele (atât pentru bărbați, cât și pentru femei)
Cele pentru bărbați reprezintă cea mai eficientă manieră de contracepție și de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, și nu necesită în mod obligatoriu adoptarea unei metode complementare de contracepție. În cazul celor pentru femei, prezervativele nu se mai arată a fi la fel de recomandate, mai ales că nu protejează 100% împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
● Anticoncepționalele orale
Femeile care se hotărăsc să adopte un astfel de tratament, trebuie să fie conștiente că trupul lor va primi astfel o cantitate regulată de hormoni. Pentru o astfel de metodă trebuie consultat un medic ginecolog.
● Plasturele hormonal
Se aplică o dată pe săptămână și sunt mai ușor de utilizat decât administrarea zilnică a contraceptivelor orale.
● Inelul vaginal
Inelul vaginal este un inel flexibil, subțire, și transparent, din plastic, care se inserează în vagin. Se menține 3 săptămâni, timp în care sunt eliberați hormoni estrogeni și progesteron. Acești hormoni stopează ovulația și îngroașă mucusul cervical, realizând o barieră naturală împotriva spermei.
● Steriletul
Este un dispozitiv din plastic sau din metal care se introduce în cavitatea uterină, unde se menține timp de trei sau cinci ani. Steriletele sunt de mai multe feluri: cele cu eliberare de cupru, de progestative și nemedicamentoase. Dipsozitivele sunt prevăzute la unul dintre capete cu două firicele pentru control.
● Injectarea hormonală
Este o metodă simplă, care nu necesită administrare zilnică, dar care obligă pacienta să viziteze medicul o dată la fiecare 3 luni. Această metodă de contracepție este posibil să aibă efecte adverse, poate cauza demineralizare osoasă, ceea ce provoacă o fragilitate excesivă a oaselor, cu predispoziții la fracturi. Ele se pot evita prin suplimentarea cantității de calciu din organism și prin mișcare fizică regulată.
● Metoda calendarului
Ciclul menstrual începe în prima zi și se termină înaintea zilei următoarei menstruații. Ciclul are o durata de 28-30 zile. Momentul ovulației împarte ciclul în două părți. Durata primei părți face ca ciclurile menstruale să fie mai scurte sau mai lungi. Durata la a doua parte este constantă, de 14 zile. Ovulația are loc întotdeauna cu 14 zile înainte de menstruația următoare. Trebuie ținut o evidență cu privire la durata ciclurilor cel puțin 6 luni. Un calcul ne ajută să aflăm perioada fertilă. Din durata ciclului scurt scădem cifra 20 și obținem prima zi fertilă. Din durata ciclului lung scădem 10 și aflăm ultima zi fertilă.
DianaGeorgiana Codin2025-01-17Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Sunt foarte multumita!!! Ii multumesc domnului Dr Voiasciuc pentru profesionalism si empatie! Recomand GYNDIA!!!! iulianita iulianita2024-10-17Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Cel mai bun ginecolog Dr.Voiasciuc,mereu doar la dumnealui merg. Un om deosebit și profesionist. Teodora Droc2024-08-16Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Nu am decât cuvinte de laudă și apreciere față de domnul doctor Valentin Voiașciuc. Este un medic atent, meticulos și serios. Datorită lui am adus pe lume un băiețel sănătos. Vă mulțumesc încă o dată pentru atenția pe care ați acordat-o pe parcursul sarcinii, dar și după și bineînțeles personalului medical. ILEANA CONTIU2024-08-13Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Serviciile medicale sunt realizate de către oameni excepționali, care își fac meseria cu devotament. Nota 10 atât pentru domnul doctor cât și pentru asistenta. Calmul și profesionalismu domnului doctor m-au convins sa îl aleg în monitorizarea celor doua sarcini, dar și în controalele de rutina. Mulțumesc! Maria Brote2024-08-02Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Recomand 100%, domnul Dr. Voiașciuc și tot personalul clinicii formează un personal implicat, răbdător, calm, respectuos, de care orice mămică are nevoie. Cu multă seriozitate și încredere am avut parte de o experiență minunată în cadrul clinicii, cât și în cadrul spitalizării. Mulțumesc! Ana Maria Grigorie2024-06-14Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Am avut o experiență extraordinară cu dl.Dr. Voiasciuc pe parcursul sarcinii și al nașterii. De la primele consultații și până la naștere, dl.Dr. Voiasciuc a fost mereu atent, oferindu-mi toate informațiile necesare și asigurându-mă că sarcina decurge bine. Am avut o colaborare frumoasă și am simțit întotdeauna că sunt pe mâini bune. Nașterea a fost o experiență de vis, iar recuperarea a fost rapidă, datorită îngrijirii și profesionalismului său. Recomand cu căldură Clinica Gyndia, dl. Dr. Voiasciuc pentru oricine caută un medic ginecolog dedicat și competent. Va mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi! Denisia Severin2024-05-26Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Un medic de excepție. Am adus pe lume o fetita minunata. Pe perioada sarcinii a răspuns mereu la mesaje intr-un timp foarte scurt. Pe finalul sarcinii au fost ceva complicații și domnul doctor a știut perfect cum sa gestionam situația astfel încât sa fie totul foarte bine pana la final. Recomand din suflet.