Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o tumoră necanceroasă a uterului, care apare la femeile aflate la vârsta reproducerii. Aceste tumori, destul de frecvente, pot varia ca dimensiune de la foarte mici, imposibil de văzut cu ochiul liber, până la foarte mari.
Tipuri de fibroame uterine:
- Fibroamele intramurale – cel mai frecvent tip de fibrom, care se dezvoltă în peretele muscular al uterului;
- Fibroame subseroase – se dezvoltă în afara peretelui uterului, în pelvis și pot deveni foarte mari;
- Fibroame submucoase – fibroame care se dezvoltă în stratul muscular sub mucoasa interioară a uterului și cresc în cavitatea uterului;
- Fibroame pediculate – în unele cazuri se întâmplă ca fibroamele subseroase sau submucoase să fie atașate de uter print-o tulpină îngustă de țesut.
Care sunt cauzele fibromului uterin?
Cauzele care duc la apariția fibromului uterin sunt necunoscute. Fibromul este hormonodependent, anumite femei au anumite gene moștenite care predispun la apariția fibromului uterin, stilul de viață și numărul copiilor influențează apariția și dezvoltarea fibroamelor uterine.
Care sunt simptomele?
Se estimează că trei din patru femei au un fibrom uterin în cursul vieţii, dar multe din ele nici nu îşi dau seama pentru că nu există simptome.
Atunci când simptomele apar este vorba de:
- Sângerări menstruale abundente,
- Menstruaţie prelungită,
- Dureri pelvine,
- Constipaţie,
- Dureri de spate care radiază spre picioare,
- Nevoia de a urina frecvent şi senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare.
Cum se tratează?
Dacă fibromul este mic şi nu produce simptome neplăcute, nu este nevoie să fie tratat, ci doar ţinut sub observaţie. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical, adaptat cazului.
Tipurile de investigații necesare depistării fibromului uterin sunt:
- Ecografia transvaginală – apreciază cu exactitate numărul și dimensiunea nodulilor fibromatoși.
- Sonohisterografia cu infuzie de ser fiziologic – introducerea în uter a unei mici cantități de ser fiziologic destinde cavitatea uterină și permite evidențierea mai bună a conturului uterului.
- Histeroscopia – investighează canalul cervical și cavitatea uterină – în principiu, interiorul uterului.
- RMN, CT pelvis
- Confirmarea absenței unui cancer uterin, prin realizarea mai multor investigații, precum testul Papanicolau, biopsia mucoasei uterine, markeri tumorali, etc.
Te-ar putea interesa și polipul uterin.