Ce este histeroscopia?

Histeroscopia este o metodă de explorare și operare a cavității uterine, a orificiilor tubare, colului și vaginului cu ajutorul histeroscopului (instrument optic foarte subțire, 3-8 mm, conectat la o unitate video printr-o sursă de lumină cu fibră optică).

Ce putem depista prin această metodă?

Histeroscopia este utilă în diagnosticarea și tratarea unui număr semnificativ de afecțiuni uterine:

  • sinechii uterine,
  • polipi endometriali,
  • fibroame uterine submucoase.

Cum folosim histeroscopul?

Prin histeroscop pot fi introduse, la nevoie, instrumente pentru biopsie, electrocauterul, și instrumente chirurgicale.

Cum se desfășoară histeroscopia?

O histeroscopie durează de la 10 minute până la peste 30 minute, în funcție de ceea ce este de făcut. Colul uterin va fi dilatat cu ajutorul unor instrumente speciale. Histeroscopul va fi introdus prin vagin și col, în cavitatea uterină. În continuare, se va introduce prin intermediul histeroscopului în uter un lichid, cu scopul distensiei cavității uterine și a unei bune vizualizări a acesteia. O sursă de lumină atașată la histeroscop permite medicului să vizualizeze interiorul uterului și deschiderile trompelor uterine. Dacă necesitați o intervenție chirurgicală intrauterină, se vor introduce mici instrumente chirurgicale prin intermediul histeroscopului sau se va practica o biopsie (recoltarea unei probe de tesut). Uneori, poate fi utilizat concomitent un laparoscop, care poate vizualiza exteriorul uterului. In aceasta situatie, cavitatea abdominală este destinsă cu un gaz (dioxid de carbon), pentru o mai bună vizualizare a organelor abdominale.

Cum mă pregătesc pentru această procedură?

Cel mai bun moment pentru histeroscopie este prima săptămână după menstruație. Dacă veți primi anestezie generală, va trebui să nu mâncați și să nu beți nimic câteva ore înainte de intervenție (de regulă începând cu  seara precedentă). Se vor recolta analize uzuale de laborator când ajungeți la spital. Veți fi rugată să urinați, iar regiunea genitală va fi dezinfectată cu o soluție antiseptică. Uneori, se va administra un medicament care să relaxeze. Apoi, veți fi pregatită pentru anestezie.

 

 

 

Te-ar putea interesa și sonohisterografia