Sarcina reprezintă starea în care se alfă femeia între momentul fertilizării ovulului și cel al nașterii. În această perioadă femeia poartă în uter unul sau mai mulți descendenți, numiți și fetuși sau embrioni.
La o sarcină, pot exista mai multe gestații (spre exemplu, gemenii sau tripleții). Sarcina umană este cea mai studiată dintre toate sarcinile mamiferelor, iar ramura medicală care se ocupă de sarcină se numește obstetrică.
Nașterea copiilor se întâmplă de obicei la 38 de săptămâni de la fertilizare, ceea ce duce la o perioadă de aproximativ 40 de săptămâni de la ultima menstruație. Prin urmare, sarcina durează aproximativ nouă luni, deși debutul sarcinii este un subiect controversat.
Un termen științific pentru sarcină este graviditate, iar femela este uneori numită și gravidă. Termenul embrion este utilizat pentru a descrie ființa umană în dezvoltare în primele săptămâni, iar termenul de fetus este utilizat pentru a descrie viitorul copil în ultimele două luni înainte de naștere.
În multe asociații medicale, sarcina umană este împărțită în trei perioade, pentru a simplifica referirea la stadiul de dezvoltare prenatală. Primul trimestru prezintă riscurile cele mai mari de moarte naturală a embrionului. Din al doilea trimestru, dezvoltarea fetusului poate fi mai ușor monitorizată și diagnosticată. Începutul celei de-al treilea trimestru aproximează de multe ori viabilitatea fetusului, sau capacitate fetusului de a supraviețui fără ajutor medical, în exteriorul uterului.
Ciclul evolutiv al sarcinii
● Ziua 1: spermatozoidul se unește cu ovulul pentru a forma o celulă-mai mică decât o granulă de sare. Noua viață a moștenit 23 de cromozomi de la fiecare părinte, în total 46. Această celulă conține tiparul genetic complex al existenței umane-sexul copilului, culoarea părului și a ochilor, înălțimea, nuanța tenului.
● Zilele 3-4: Ovulul fecundat ajunge prin trompe în uter, unde s-a pregătit terenul pentru implantare.
● Zilele 5-9: În acest interval de timp oul fecundat se implantează în peretele uterului și începe să se hrănească.
● Zilele 10-14: Embrionul care se dezvoltă își semnalează prezența prin substanțele placentare și hormoni, oprind menstruația mamei.
● Ziua 20: Baza creierului,măduva spinarii și sistemul nervos sunt deja formate.
● Ziua 21: Inima începe să bată.
● Ziua 35: se pot deosebi cele cinci degete de la mîini, ochii se închid la culoare pe măsură ce se produce pigmentarea.
● Ziua 40: se pot înregistra unde ale creierului.
● Săptămâna 6: ficatul preia producerea celulelor sîngelui și creierul începe să controleze mișcarea mușchilor și organelor. Mama pierde al doilea ciclu și își dă seama că este însărcinată.
● Săptămâna 7: se formează maxilarele, inclusiv rădăcinile dinților în gingii.
● Săptămâna 8: acum totul este complet ca într-un adult. Inima bate mai bine de o lună, stomacul produce sucuri gastrice și rinichii incep să funcționeze. Cu o lungime mai mică de doi centimetrii, această formă de viață care se dezvoltă se numește acum făt.
● Săptămâna 9-11: Amprentele sunt deja evidente în piele, uterul se dublează în mărime, fața are deja profilul unui copilaș și mișcările mușchilor devin mai coordonate.
● Luna 4: Fătul are șaisprezece-douăzeci de centimetrii și cântărește 200 gr. Mama va începe să arăte că este însărcinată.
● Luna 5: Fătul are aproape 300 de grame si 25-27 de cm. Mișcările lui sunt inconfundabile și deja sunt simțite de mamă. Hrana necesară supraviețuirii este furnizată prin cordonul ombilical, precum și oxigen necesar dezvoltării.
● Luna 6: Glandele sebacee și sudoripare funcționeză. Dacă bebelușul s-ar naște în această lună și i s-ar acorda grija corespunzătoare, ar supraviețui.
● Luna 7: Copilașul folosește acum cele 4 simțuri: văzul, auzul, gustul și pipăitul.Recunoaște vocea mamei.
● Luna 8: Pielea începe să devină mai groasă, copilul absoarbe cam 4 litrii de lichid amniotic pe zi, acesta fiind inlocuit complet la trei ore.
● Luna 9: Durata medie de sarcină este de 280 zile, spre sfârșitul acestei luni copilul este gata să se nască. Cântărește în jur de 3000 gr. iar inima lui pompează 1200 l de sânge pe zi. Este pe deplin capabil să trăiască în afara pântecului mamei.
Te-ar putea interesa și Ecografia 4D
DianaGeorgiana Codin2025-01-17Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Sunt foarte multumita!!! Ii multumesc domnului Dr Voiasciuc pentru profesionalism si empatie! Recomand GYNDIA!!!! iulianita iulianita2024-10-17Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Cel mai bun ginecolog Dr.Voiasciuc,mereu doar la dumnealui merg. Un om deosebit și profesionist. Teodora Droc2024-08-16Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Nu am decât cuvinte de laudă și apreciere față de domnul doctor Valentin Voiașciuc. Este un medic atent, meticulos și serios. Datorită lui am adus pe lume un băiețel sănătos. Vă mulțumesc încă o dată pentru atenția pe care ați acordat-o pe parcursul sarcinii, dar și după și bineînțeles personalului medical. ILEANA CONTIU2024-08-13Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Serviciile medicale sunt realizate de către oameni excepționali, care își fac meseria cu devotament. Nota 10 atât pentru domnul doctor cât și pentru asistenta. Calmul și profesionalismu domnului doctor m-au convins sa îl aleg în monitorizarea celor doua sarcini, dar și în controalele de rutina. Mulțumesc! Maria Brote2024-08-02Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Recomand 100%, domnul Dr. Voiașciuc și tot personalul clinicii formează un personal implicat, răbdător, calm, respectuos, de care orice mămică are nevoie. Cu multă seriozitate și încredere am avut parte de o experiență minunată în cadrul clinicii, cât și în cadrul spitalizării. Mulțumesc! Ana Maria Grigorie2024-06-14Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Am avut o experiență extraordinară cu dl.Dr. Voiasciuc pe parcursul sarcinii și al nașterii. De la primele consultații și până la naștere, dl.Dr. Voiasciuc a fost mereu atent, oferindu-mi toate informațiile necesare și asigurându-mă că sarcina decurge bine. Am avut o colaborare frumoasă și am simțit întotdeauna că sunt pe mâini bune. Nașterea a fost o experiență de vis, iar recuperarea a fost rapidă, datorită îngrijirii și profesionalismului său. Recomand cu căldură Clinica Gyndia, dl. Dr. Voiasciuc pentru oricine caută un medic ginecolog dedicat și competent. Va mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi! Denisia Severin2024-05-26Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Un medic de excepție. Am adus pe lume o fetita minunata. Pe perioada sarcinii a răspuns mereu la mesaje intr-un timp foarte scurt. Pe finalul sarcinii au fost ceva complicații și domnul doctor a știut perfect cum sa gestionam situația astfel încât sa fie totul foarte bine pana la final. Recomand din suflet.