Pentru fiecare femeie, ciclul menstrual este unic și variază în funcție de de mai mulți factori. De la pubertate și până la menopauză, femeia trece printr-o serie de schimbări hormonale lună de lună care produc în rândul ei schimbări emoționale și fizice.
Ciclul menstrual are 4 faze a căror durată poate diferi de la o femeie la alta.
- Faza menstruală începe în prima zi de sângerare. Durata acestei faze și intensitatea simptomelor sunt diferite. În această fază, nivelul de progesteron scade determinând eliminarea mucoasei uterine.
- În faza foliculară, glanda pituitară (hipofiza) eliberează hormonul stimulator folicular (FSH) care stimulează foliculii dintr-unul dintre ovare să se maturizeze. Tot hipofiza va elibera apoi hormonul luteinizant (LH) cu rol în declanșarea ovulației.
- Faza ovulatorie durează doar 1-2 zile. Este faza cea mai scurtă a ciclului menstrual când ovulul matur este eliminat din ovar și este atras în trompa uterină. Dacă ovulul nu este fertilizat în 12-24 de ore, va muri.
- În faza luteală, nivelul de progesteron începe să crească. Foliculul rupt se tranformă în corp galben. Creșterea nivelului de progesteron are rolul de a pregăti endometrul pentru a primi o eventuală sarcină. În cazul în care nu există o sarcină, nivelul de progesteron scade, mucoasa uterină este eliminată și ciclul se reia.
Orice dereglare a ciclului menstrual sau orice modificare a secrețiilor vaginale necesită un consult de specialitate la medicul ginecolog.
DR. VOIAȘCIUC VALENTIN
medic primar obstetrică-ginecologie