Informație medicală redactată și revizuită de dr. Voiasciuc Valentin, medic primar obstetrică-ginecologie
Esti in cautarea unui cabinet de ginecologie in Sibiu? Suntem aproape de tine!
Adresa: Bulevardul Corneliu Coposu Nr. 10, Sibiu
Cuprins:
- Ce este hiperplazia endometrială?
- Care sunt cauzele hiperplaziei endometriale?
- Care sunt simptomele hiperplaziei endometriale?
- Care sunt pașii pentru diagnosticare?
Ce este hiperplazia endometrială?
Hiperplazia endometrială este definită ca dezvoltarea în exces a mucoasei uterine. În accepţiunea generală hiperplazia endometrială este considerată precursorul cancerului endometrial. Este o afecțiune mai frecvent întâlnită după vârsta de 40 de ani. Din punct de vedere histologic, hiperplazia endometrială se clasifică astfel: simplă și complexă.
Care sunt cauzele hiperplaziei endometriale?
Prezenţa estrogenilor netamponaţi, provenind din diverse surse (terapie estrogenică, cicluri anovulatorii, sindromul ovarelor polichistice, obezitate) creşte probabilitatea de dezvoltare a hiperplaziei endometriale şi cancerului endometrial. Anumite afecţiuni ovariene rare dar periculoase, cum sunt tumorile cu celule granuloase, tecoamele ovariene, sau tumorile corticale androgeno-secretante, pot genera estrogeni netamponaţi. De asemenea, afecțiunile tiroidei, sau veziculei biliare, precum și avortul sau alte intervenții asupra uterului pot cauza această afecțiune. Persoanele cu istoric în familie de cancer de uter, colon, ovare, pot fi predispuse hiperplaziei endometriale.
Care sunt simptomele hiperplaziei endometriale?
Cel mai comun simptom este sângerare anormală, în afara ciclului menstrual. Astfel, există 4 tipuri de sângerări
- menoragie – sângerare regulată, ciclică, abundentă și îndelungată
- metroragie – sângerare în afara menstruației, la intervale neregulate,
- menometroragie – sângerări excesive, neregulate, la intervale scurte de timp,
- sângerări după instalarea menopauzei.
Care sunt pașii pentru diagnosticare?
- examen clinic;
- ecografia organelor pelvine pentru determinarea nivelului de îngroșare al endometrului; in cazul pacientelor obeze se folosește ultrasonografia intravaginală, pentru că examinarea pelvină se poate face cu dificultate;
- histeroscopie – este o analiză puțin invazivă, dar cu ajutorul acesteia se vizualizează cavitatea uterină în detaliu. La pacientele cu risc se poate face în timpul analizei și o biopsie de endometru;
- teste de sânge pentru verificare nivelui de progesteron și estrogen
Dacă ai aceste simptome, nu te îngrijora. Cu cât sunt depistate și diagnosticate mai devreme, cu atât mai bine pentru tine. Și nu uita să incluzi în lista ta de obiceiuri bune și vizitele periodice la ginecolog.
Vrei să citești mai mult? Îți recomandăm și Sinechia Uterină
DianaGeorgiana Codin2025-01-17Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Sunt foarte multumita!!! Ii multumesc domnului Dr Voiasciuc pentru profesionalism si empatie! Recomand GYNDIA!!!! iulianita iulianita2024-10-17Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Cel mai bun ginecolog Dr.Voiasciuc,mereu doar la dumnealui merg. Un om deosebit și profesionist. Teodora Droc2024-08-16Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Nu am decât cuvinte de laudă și apreciere față de domnul doctor Valentin Voiașciuc. Este un medic atent, meticulos și serios. Datorită lui am adus pe lume un băiețel sănătos. Vă mulțumesc încă o dată pentru atenția pe care ați acordat-o pe parcursul sarcinii, dar și după și bineînțeles personalului medical. ILEANA CONTIU2024-08-13Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Serviciile medicale sunt realizate de către oameni excepționali, care își fac meseria cu devotament. Nota 10 atât pentru domnul doctor cât și pentru asistenta. Calmul și profesionalismu domnului doctor m-au convins sa îl aleg în monitorizarea celor doua sarcini, dar și în controalele de rutina. Mulțumesc! Maria Brote2024-08-02Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Recomand 100%, domnul Dr. Voiașciuc și tot personalul clinicii formează un personal implicat, răbdător, calm, respectuos, de care orice mămică are nevoie. Cu multă seriozitate și încredere am avut parte de o experiență minunată în cadrul clinicii, cât și în cadrul spitalizării. Mulțumesc! Ana Maria Grigorie2024-06-14Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Am avut o experiență extraordinară cu dl.Dr. Voiasciuc pe parcursul sarcinii și al nașterii. De la primele consultații și până la naștere, dl.Dr. Voiasciuc a fost mereu atent, oferindu-mi toate informațiile necesare și asigurându-mă că sarcina decurge bine. Am avut o colaborare frumoasă și am simțit întotdeauna că sunt pe mâini bune. Nașterea a fost o experiență de vis, iar recuperarea a fost rapidă, datorită îngrijirii și profesionalismului său. Recomand cu căldură Clinica Gyndia, dl. Dr. Voiasciuc pentru oricine caută un medic ginecolog dedicat și competent. Va mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi! Denisia Severin2024-05-26Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Un medic de excepție. Am adus pe lume o fetita minunata. Pe perioada sarcinii a răspuns mereu la mesaje intr-un timp foarte scurt. Pe finalul sarcinii au fost ceva complicații și domnul doctor a știut perfect cum sa gestionam situația astfel încât sa fie totul foarte bine pana la final. Recomand din suflet.