Ce este sinechia uterină?

Cavitatea uterina este tapetata de endometru. Acesta, la randul sau, are doua straturi: un strat functional, ce se elimina cu fiecare menstruatie, si un strat bazal, stratul din care se regenereaza stratul functional dupa fiecare menstruatie. In anumite situatii, in urma unei agresiuni mecanice sau infectioase, stratul bazal este distrus partial sau total, iar organismul repara aceasta leziune prin crearea unor cicatrici intre peretii uterini: aderentele intrauterine (sinechia).

Așadar, sinechia uterină reprezintă o alipire a pereților uterini, rezultat al răspunsului inflamator post agresiune, dată cel mai frecvent de un chiuretaj uterin (după naștere sau avort la cerere).

Care sunt cauzele?

Atunci când vorbim despre cauze, putem să le grupăm în 2 categorii, după cum urmează:

  1. Cauze de natură infecțioasă:
  • epiosoade de endometrita;
  • avort complicat cu infectie (avort septic);
  • tuberculoza genitală.

2. Cauze de natură mecanică:

  • chiuretaje uterine pentru sarcini oprite in evolutie sau avorturi spontane;
  • chiuretaje uterine dupa nastere in cazul hemoragiilor postpartum;
  • in urma exciziei histeroscopice a unor polipi, fibroame intrauterine sau ablatiei de endometru.

Care sunt simptomele?

Pricipalul simptom este amenoreea, adică lipsa mentruației sau diminuarea considerabilă a fluxului menstrual. Pe lângă amenoree apare și imposibilitatea femeii de a rămâne însărcinată.

Unele paciente pot fi asimptomatice sau pot prezenta doar cateva simptome nespecifice.

Cum tratăm această problemă?

Pentru depistarea acestei afecțiuni, putem efectua o ecografie endovaginală, însă acuratețea ei nu este de 100%, precum în cazul histeroscopiei.

Rezolvarea problemei poate fi realizată prin dilatare cu dilatatoarele Haegar (instrumente folosite și la chiuretaj pentru dilatarea colului uterin) și astfel se produce dezlipirea pereților. Apoi, se poate monta un sterilet, care poate constitui atât o modalitate de îndepărtare a sinechiei, cât și o metodă de prevenție a recidivelor. Rezolvarea corectă a acestei afecțiuni se face prin intermediul histeroscopiei care oferă posibilitatea controlului video permanent al procedurii.

 

Te-ar putea interesa și histeroscopia