fbpx

Ce este fibromul uterin?

Care sunt cauzele apariției fibromului uterin?

Cauzele fibromului uterin nu sunt cunoscute încă pe deplin, dar se crede că următorii factori sunt implicați în cauzalitatea fibromului uterin:

  • factorii de creștere,
  • factorii hormonali
  • factorii genetici.

Care sunt simptomele fibromului uterin?

Majoritatea fibroamelor uterine la femeile aflate la vârsta reproductivă au tendința de a crește încet (cresc în volum cu aproximativ 10% în 12 luni). Majoritatea femeilor care au fibrom uterin sunt asimptomatice și nu necesită tratament, ci doar controale periodice. Când acesta devine simptomatic se poate manifesta prin sângerări anormale, menstruale sau intermenstruale, dureri pelviene, simptome urinare (dificultate în urinare sau urinare frecventă), constipație, etc.

Metode de diagnosticare a fibromului uterin

Pentru diagnosticarea din timp a acestei afecțiuni este recomandat consultul periodic de specialitate. Examenul clinic și ecografia sunt cele care pun diagnosticul de fibrom. De asemenea, evaluarea prin rezonanță magnetică poate aduce detalii mai exacte despre numărul, localizarea și dimensiunile fibromului uterin.

Cum se poate trata fibromul uterin?

Mijloacele de tratament pentru fibromul uterin pot fi de doua feluri: medicamentoase sau chirurgicale.

Terapia medicamentoasă include tratamentul hormonal cu diverși agenți, cu diferite căi de administrare, inclusiv administrare locală prin intermediul steriletelor cu progesteron. O alternativă la terapia chirurgicală este abolirea vascularizației fibromului și consecutiv acestui lucru reducerea în dimensiuni a fibromului, embolizarea arterei uterine, care se poate realiza în serviciile de radiologie intervențională. Mijloacele chirurgicale pot conserva uterul (miomectomia) sau pot îndepărta uterul (histerectomia). Miomectomia se poate realiza prin abord abdominal, laparoscopic sau histeroscopic, iar histerectomia se poate realiza prin abord abdominal, laparoscopic sau vaginal în funcție de vârsta pacientei, dimensiunea, numărul și localizarea fibroamelor.

DR. VOIAȘCIUC VALENTIN
medic specialist obstetrică-ginecologie